Over Museumnacht Maastricht

Museumnacht Maastricht is een initiatief van B32, Boekhandel Dominicanen, Bonnefanten, Brouwerij Bosch, Bureau Europa, Centre Céramique, Drukkunstmuseum, Fotomuseum aan het Vrijthof, Lumière Cinema, Marres, Muziekgieterij, Natuurhistorisch Museum, Theater aan het Vrijthof, Toneelgroep Maastricht, VIA ZUID en Van Eyck. De volgende editie vindt plaats als een Art Appetizer op vrijdag 22 oktober 2021.

Doelstelling

Het doel van de initiatiefnemers is om een nieuw publiek kennis te laten maken en te verbinden met musea en culturele instellingen in Maastricht. Hiermee draagt Museumnacht Maastricht bij aan de verdere verbetering van het kunst- en cultuurklimaat van de stad en de regio.

Uitgebreide terugblik 2019 - 2018 - 2017 - 2016

2016: eerste editie

De allereerste Museumnacht Maastricht vond plaats op vrijdag 15 april 2016. Tien cult-plekken in Maastricht openden toen hun deuren voor het publiek: Bonnefantenmuseum, Bureau Europa, Boekhandel Dominicanen, Marres, Museum aan het Vrijthof, Natuurhistorisch Museum, Drukkunstmuseum en Jan van Eyck Academie. Daarmee vormde het evenement de aftrap van de Nationale Museumweek 2016.

Groei van het evenement

Na het grote succes van de eerste editie vond op 7 april 2017 opnieuw de Museumnacht Maastricht plaats. Dat jaar verwelkomden we vier nieuwe locaties: Muziekgieterij, Lumière Cinema, Brouwerij Bosch en Museum Sjoen Limburg.

Op vrijdag 13 april 2018 was de 3e editie van Museumnacht Maastricht een feit. En dat was helemaal geen dag vol ongeluk. Ruim 4.000 art lovers genoten van een gelukzalig Art Night Out programma en ontdekten kanten van Maastricht die zij nog niet kenden.

Spotlight op 22 oktober 2021 
Na wederom een uitzonderlijke avond op vrijdag 12 april 2019 - waar ruim 4.500 art lovers alsmede de hele stad Los(t) in Space ging met een out-of-this-world line-up - maakt, stonden alle ogen gericht op het 5-jarig jubileum op 17 april 2020. COVID-19 gooide helaas roet in dát feestje. Echter, plak een ‘Save the Night’ post-it op vrijdag 22 oktober 2021, want dan zet Museumnacht Maastricht haar tanden weer in een smaakvolle Art Appetizer. De jubileumballonnen, verjaardagslingers en feestconfetti bewaart Museumnacht Maastricht nog even op zolder - en wel tot vrijdag 8 april 2022. 

Stichting Museumnacht Maastricht

De initiatiefnemers van Museumnacht Maastricht opereren gezamenlijk vanuit de Stichting Museumnacht Maastricht. Deze stichting heeft een ANBI-status.

Onbezoldigd bestuur 

  • Peggy van Sebillen, directeur Zuiderlicht is voorzitter 
  • Ton Harmes, directeur Dominicanen is penningmeester 
  • Valentijn Byvanck, directeur Marres is secretaris 
  • Els van der Plas, zakelijk directeur Bonnefanten is bestuurslid
  • Corrien Derksen, hoofd collecties & presentaties Centre Céramique is bestuurslid

Project Director, Janne Baetsen, Jump the Gap 

Download de akte van oprichting met doelomschrijving.
Download hier het balans-overzicht van de Stichting.

KvK: 64800075 | RSIN: 855853955

Museumnacht-Maastricht-Stichting

Geen Museumnacht zonder deze kanjers!

Museumnacht Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van sponsoren & partners