Over Museumnacht Maastricht

Museumnacht Maastricht is een initiatief van B32, Boekhandel Dominicanen, Bonnefanten, Brouwerij Bosch, Bureau Europa, Centre Céramique, Drukkunstmuseum, Fotomuseum aan het Vrijthof, Jan van Eyck Academie, Landbouwbelang, Lumière Cinema, Marres, Muziekgieterij, Natuurhistorisch Museum Maastricht, The Student Hotel Maastricht, Theater aan het Vrijthof en VIAZUID. De volgende editie vindt plaats op vrijdag 8 april 2022. 

Doelstelling

Het doel van de initiatiefnemers is om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken en te verbinden met musea en culturele instellingen in Maastricht e.o. Hiermee draagt Museumnacht Maastricht bij aan de verdere verbetering van het kunst- en cultuurklimaat van de stad en de regio.

Uitgebreide terugblik 2019 - 2018 - 2017 - 2016

2016: eerste editie

De allereerste Museumnacht Maastricht vond plaats op vrijdag 15 april 2016. Tien art venues in Maastricht openden toen een avond lang hun deuren voor het publiek: Bonnefanten, Bureau Europa, Boekhandel Dominicanen, Marres, Museum aan het Vrijthof, Natuurhistorisch Museum, Drukkunstmuseum en de Jan van Eyck Academie. Daarmee vormde het evenement tevens de aftrap van de Nationale Museumweek 2016.

Groei van het evenement

Na het grote succes van de eerste editie vond op 7 april 2017 opnieuw de Museumnacht Maastricht plaats. Dat jaar werden vier nieuwe locaties verwelkomd tot de Museunnacht Maastricht familie: Muziekgieterij, Lumière Cinema, Brouwerij Bosch en Museum Sjoen Limburg.

Op vrijdag 13 april 2018 was de 3e editie van Museumnacht Maastricht een feit. En dat was helemaal geen dag vol ongeluk. Ruim 4.000 art lovers genoten van een gelukzalig Art Night Out programma en ontdekten een kant van Maastricht die zij nog niet eerder hebben mogen ontmoeten.

Na wederom een uitzonderlijke avond op vrijdag 12 april 2019 - waar ruim 4.500 art lovers alsmede de hele stad Los(t) in Space ging met een out-of-this-world line-up - stonden alle ogen gericht op het 5-jarig jubileum op 17 april 2020. COVID-19 gooide helaas roet in dát feestje. Op vrijdag 22 oktober 2021 kon Museumnacht Maastricht - samen met 1.500 cultuurliefhebbers - eindelijk haar tanden weer zetten in een tussentijdse Art Appetizer. Klein(er), maar fijn, o zo fijn en smaakmaker naar meer! 

Op naar de 5e editie: 8 april 2022

Museumnacht Maastricht maakt zich inmiddels op haar 5e editie op vrijdag 8 april 2022! 

Stichting Museumnacht Maastricht

De initiatiefnemers van Museumnacht Maastricht opereren gezamenlijk vanuit de Stichting Museumnacht Maastricht. De stichting heeft een culturele ANBI-status.

Onbezoldigd bestuur 

  • Peggy van Sebillen, directeur Zuiderlicht is voorzitter 
  • Ton Harmes, directeur Dominicanen is penningmeester 
  • Valentijn Byvanck, directeur Marres is secretaris 
  • Els van der Plas, zakelijk directeur Bonnefanten is bestuurslid
  • Corrien Derksen, hoofd collecties & presentaties Centre Céramique is bestuurslid

Project Director, Janne Baetsen, Jump the Gap 

Download de akte van oprichting met doelomschrijving.
Download hier het balans-overzicht van de Stichting.

KvK: 64800075 | RSIN: 855853955

Museumnacht Maastricht hanteert de Code Cultural Governance, de Code Diversiteit en Inclusie en de Fair Practice Code en past deze toe. Museumnacht Maastricht wordt gesteund door de Gemeente Maastricht, en vele vrienden, partners en vrijwilligers >>

Museumnacht-Maastricht-Stichting

Geen Museumnacht zonder deze kanjers!

Museumnacht Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van sponsoren & partners