#

Dromen, Geloven & Bevrijden: Round #3

21:30 - 22:30

Boekhandel Dominicanen

Dominicanen dreams the night away.

Op welk tijdstip je ook binnenstapt, dat maakt niks uit: waan je hoe dan ook bij Dominicanen in een andere wereld. Elk uur kleuren zes verschillende performances - gebaseerd op zes verschillende teksten - op bijzondere wijze elke vierkante meter van deze hemelse locatie in.

Van kinderboeken en legendarische speeches tot literaire romans en nog te creëren teksten uit de toekomst. Van dans en muziek tot klanksculpturen en theater. Om de 6 minuten is een ander verleden, heden en toekomst aan het woord. Loop binnen en geloof, droom en voel je bevrijd!

6 teksten x 6 performances x 6 minuten
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

1. I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat…
Een artistieke performance gebaseerd op de wereldberoemde speech van Winston Churchill. Laat je meevoeren naar 1940, waan je in ‘The house of commons’ en luister naar Churchills legendarische woorden.

Regie en productie: Jelle Stiphout (Artistiek leider bij Het Verbond) Spel: Sander van Egmond

2. Wat doe jij als je alleen op de wereld bent?
Welke kleren draag je? Voel je je bevrijd of heb je hoop op een medebewoner? Een unieke dansperformance gebaseerd op het wereldberoemde kinderboek ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot.

Choreografie: Jennifer Romen (als jonge maker van Dance Lab aangesloten bij SALLY Dansgezelschap Maastricht)
Dansers: Noëla Habets, Mickéla Peters, Eva Janssen, Zara Ahmed & Stella Donners

3. De hemel is altijd paars
Een verhaal over hoop, vrijheid en mogelijkheden. Gebaseerd op het boek ‘De hemel is altijd paars’ van literairtalent Sholeh Rezazadeh.

Stem: Mine Stemkens / Lezeres: Em Sadler

4. Hoofden van Lebak
Deze compositie van Joep van Leeuwen houdt – zoals vaker in zijn muziek – het midden tussen jazz en gecomponeerde muziek. Voor Museumnacht Maastricht werd hem gevraagd muziek te maken bij de beroemde tekst “Hoofden van Lebak” van Multatuli.

Na een polyfoon begin waarin cello en trombone de hoofdmelodie voorbereiden, wordt de jazzgitaar hier al improviserend aan toegevoegd waarna de zangstem al declamerend aan de oorspronkelijke tekst begint. Doordat de gitaar, trombone en cello de hoofdmelodie verder ontwikkelen, krijgt de tekst een nieuwe dimensie. Steeds na een aantal gesproken zinnen, improviseert de trombone in jazzstijl en zet de net gesproken woorden kracht bij. De meest poëtische zin van de tekst – Waarom Vraagt de Boom ….. – wordt uiteindelijk als kort lied gezongen. Het stuk eindigt met een passage waarin de zangeres willekeurige woorden uit de tekst uitspreekt en zo een soort samenvatting van de tekst maakt. De cello sluit het stuk uiteindelijk krachtig af op een manier waarop vraagtekens bij dit stuk van de Nederlandse geschiedenis wordt gezet.

Compositie: Joep van Leeuwen
Uitvoerders: Hanne Vansant jazz-zang, Tim Daemen jazztrombone, Stephan Hendrix cello en Joep van Leeuwen jazzgitaar. 

5. Mijn droompje
Als ik droom, droom ik over alles wat ik maar wil. Als ik dan wakker word, is het vreemd dan is het stil…

Concept, installatie en regie: Monique van Kerkhof
Artistiek assistent: Bo Oudendijk / Zang: Monique van Kerkhof
Performers: Bo Oudendijk & Elizabeth Akimana & Nie Oudendijk

6. Tekst uit de toekomst
In den beginne was het woord. Een evoluerende klanksculptuur in het Oekraïens, Russisch, Nederlands, Latijn en een spectrum aan andere talen. De multipremière in het kader van 'Geloven, dromen en bevrijden' zal tijdens Museumnacht Maastricht plaatsvinden. Meer over ‘In den beginne was het woord’: Van oudsher waren kerken versterkers van het woord van God. De klanksculptuur 'in den beginne was het woord' geeft hieraan een bio-futuristische invulling. De voortdurende geboorte van het goddelijke in en door het woord wordt integraal onderdeel van de architectuur. Alle talen gaan terug naar het mystieke begin waarin menselijkheid en taligheid uit elkaar ontstonden. De belofte van vrede, bevrijding en verzoening woont in alle talen.

Concept en makers: Govert Derix, Paul Caron, Rutger Muller