Talk: A brief history of the Pandemic, toegelicht aan de hand van boeken van de UM's Special Collections

Boekhandel Dominicanen

Door drs. Odin Essers, curator UM's Special Collections.

Van de Justiniaanse Pest en de Zwarte Dood tot de pokken, cholera en de Grote Influenza-epidemie. In een korte geschiedenis van de pandemie, geïllustreerd door boeken uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht, toont conservator Odin Essers voorbeelden van boeken die betrekking hebben op de ergste epidemieën en pandemieën in de geschiedenis. De Universiteitsbibliotheek Maastricht (UM Library) bezit diverse bijzondere collecties van grote betekenis. Ze worden door medewerkers van de universiteit gebruikt voor onderwijs en onderzoek, maar zijn ook beschikbaar voor het grote publiek. De zogenaamde ‘Jezuïetenbibliotheek’ is de belangrijkste, bijzondere collectie van de UM Library en omvat zo’n 250.000 banden, voornamelijk op het gebied van filosofie, geschiedenis, anatomie, literatuur, theologie, recht en sociale wetenschappen (sociologie, psychologie, antropologie, economie). De oudste boeken dateren uit de 15e eeuw, de meest recente uit de jaren 70.

Tip: luister ook naar A Night in the Museum with Defoe, COVID-19, and the Resilience of Law, door Agustin Parise.

MuseumnachtMaastricht_artappetizerTalks_universiteitmaastricht.png