#

De Andrieskapel

19:00 - 23:00

Andrieskapel

Tijdens de Art Appetizer openen ook de deuren van dit uitzonderlijk mooi, verborgen stukje Sphinxkwartier: de prachtig gerestaureerde Gotische Andrieskapel, één van de oudste kapellen van Maastricht (1362).

Verscholen achter fabrieksmuren, enkele huizen en schoolgebouwen ligt de Andrieskapel. De imposante kapel kent een rijke geschiedenis en is een overblijfsel van het Sint-Andriesklooster dat uit de 14e eeuw stamt. Begin 20ste eeuw werd de kapel patronaatsgebouw voor een naastgelegen school.
Na de Tweede Wereldoorlog was de kapel het atelier van kunstenaars, waaronder Charles Eijck en Piet Killaars. In 1982 volgde een broodnodige restauratie en kreeg het Sociaal Historisch Centrum Limburg onderdak in de kapel. Sinds februari 2019 biedt de Andrieskapel onderdak aan ontwerpbureau René Holten Industrial Design. In september 2019 ontvingen René Holten en Jos Nijssen (HVN Architecten) zowel de vak- als publieksprijs Victor de Stuers 2019 voor het herbestemmen van de Andrieskapel. Slecht een paar keer per jaar stelt René Holten de kapel open voor publiek.

Klik hier voor meer informatie.  

 

Andrieskapel Sphinxkwartier Rene Holten