#

Enroute: Sphinxpassage

19:00 - 01:00

Sphinxpassage

Speciaal voor Museumnacht Maastricht is de Sphinxpassage, de overdekte onderdoorgang tussen Pathé en het Eiffelgebouw langer geopend! Met een mix van – onder andere – familieportretten, fabrieksgebouwen, serviesdecoraties, oude reclame-uitingen en toiletpotten vertellen ruim 30.000 Mosa tegels in 26 hoofdstukken de geschiedenis van de Sphinx en de Maastrichtse keramiekindustrie.

Met een lengte van 120 meter is de Sphinxpassage de langste overdekte tegeltableaupassage van Nederland. Elk tegeltableau wordt ondersteund door een achtergrondverhaal, geschreven door historici Jac van den Boogaard en Paul Arnold. Van de oprichting van de Sphinxfabriek door Petrus Regout tot en met de sluiting van de fabriek in het stadscentrum: via de Sphinxpassage krijgen passanten een uniek inkijkje in de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie. Kom kijken! 

Nieuw verleden: Sphinxkwartier
Rondom het Eiffelgebouw ontwikkelt het Sphinxkwartier zich in vlot tempo tot een moderne, bruisende stadswijk. De restauratie van het Eiffelgebouw is afgerond en The Student Hotel vult sinds september 2017 een groot deel van het gebouw. De exploitatie van het Eiffelgebouw alsmede de rest van het Sphinxgebied gaat verder in 2019, met nieuwe functies voor wonen, werken en detailhandel. 

Foto: Jonathan Vos