Route naar Nachtburgemeester van Maastricht

Op basis van alle inzendingen worden vijf kandidaten geselecteerd. Samen met het publiek (online stemmen) en een vakjury (Pleidooi voor de Nacht) wordt de Nachtburgemeester van Maastricht uiteindelijk gekozen tijdens de 5e editie van Museumnacht Maastricht op vrijdag 17 april 2020. 

Het proces: 

> Donderdag 13 februari: Startschot 
Als dé kandidaat voor het felbegeerde Nachtburgemeesterschap van Maastricht kun je je vanaf nu aanmelden. 

  • > Zondag 1 maart - 23:59: Sluiting Open Call

  • > Dinsdag 11 maart: Bekendmaking Top 5 
  • Iedereen kan online stemmen op zijn/haar favoriete Nachtburgemeester.

  • Zondag 5 april - 23:59: Sluiting online stemmen & Bekendmaking Top 3 
  • De drie kandidaten kunnen zich vervolgens voorbereiden op hun 'Pleidooi voor de Nacht' in de Jan van Eyck Academie tijdens Museumnacht Maastricht. 
  •  
  • > Vrijdag 17 april: Pleidooi (van 21:00 -22:30 uur​​​​​​) + Vakjury 
    De vakjury bepaalt na afloop van ieders Pleidooi voor het Nachtburgemeesterschap in de Jan van Eyck Academie wie uiteindelijke verkozen wordt tot Nachtburgemeester van Maastricht. De eerste (on)officiële taak wacht op hem/haar in de Muziekgieterij tijdens de afterparty. 

Dit initiatief is een eerste stap en signaal om de verbindende dialoog tussen nachtbrakers en dagmakers in Maastricht te versterken. Iets waar Museumnacht Maastricht zich - inmiddels als gevestigde Art Night Out - vanaf dag één ook altijd voor heeft ingezet. De toekomstige Nachtburgemeester dient dan ook een breed blikveld te hanteren, de juiste taal te spreken om samenwerking te realiseren en een connectie te hebben met meerdere scenes; van het studentenleven en culturele broedplaatsen tot het Maastrichtse (uitgaans)café. Iemand die actief is in het holst van de nacht op het gebied van kunst - in de breedste zin van het woord en in elke mogelijke vorm - en het Maastrichtse nachtleven vanuit zijn/haar unieke kracht kan en wil verrijken. 

De juiste kandidaat hoeft beslist niet binnen de lijntjes te kunnen kleuren, mag een tikkeltje prettig gestoord zijn met een goede dosis humor, moet niet stiekem toch meer een ochtendmens zijn én beloven het nachtleven niet zomaar te laten vallen zodra een andere liefde in zijn/haar leven komt," aldus de juryleden. 

Vakjury 17 april 2020 

De vakjury bestaat o.a. uit vertegenwoordigers van de Maastrichtse horeca, het culturele nachtleven en de internationale studentengemeenschap.

MuseumnachtMaastricht_nachtburgemeester_muziekgieterij.jpg
Muziekgieterij: ©Harry Heuts

    

WillemHermans_Nachtburgemeester.jpg
Willem Hermans

  

Manon Joha.jpg
Manon Joha

  

MuseumnachtMaastricht_Nachtburgemeester_vakjury_2.png
Laetitia Teta 
Nachtburgemeester Maastricht 2020 vindt plaats i.s.m. Museumnacht Maastricht. Speciale dank gaat uit naar Artspace B32/Joep Vossebeld, Simone Schuffelen en Mike Moonen, alsook juryleden Willem Hermans, Manon Joha, Laetitia Teta en de Muziekgieterij. Met steun van de Jan van Eyck Academie en WeekINWeekUIT, en goedkeuring van Frans Theunisz, die inmiddels op 74 jarige leeftijd meer dan druk is met optredens en het voorzitterschap van Kadefeesten.