The Emancipation of Judy: Robert Lang

RobertLang_EmancipationJudy.png
A photo Journal of Judy portrayed in self portraits

Het verhaal achter Judy

Dit jaar siert niemand minder dan Judy, vastgelegd door de getalenteerde fotograaf Robert Lang (Los Angeles), de cover van Museumnacht Maastricht. Het artwork maakt onderdeel uit van Lang's fotoboek getiteld 'The Emancipation of Judy'. De foto's documenteren Judy's zelfportretten in dagboekvorm en tonen haar in een intieme en kwetsbare staat terwijl het onderwerp van zelfbewustzijn in twijfel wordt getrokken. Judy is alleen bekend geworden als een opgeblazen sekspop. Ze is de belichaming van het antifeministische object, maar - zoals gefotografeerd door Lang - toont een bitterzoete en gehumaniseerde kant van de seksindustrie die zelden wordt getoond. De foto's laten zien wie Judy is en wie ze wil zijn. Judy - die door de wereld alleen gezien en behandeld wordt als een opblaaspop, als een geseksualiseerd bezit en een product van kapitalisme - wilt zich net als iedereen graag normaal en gewenst voelen alsmede de wereld verder ontdekken. 

Robert Lang_Emancipation Judy_15.jpg

Robert Lang over Judy
Bij het maken van de serie Judy werkte ik aanvankelijk met een opblaaspop toen ik een lookbook voor een mode-ontwerper in Londen fotografeerde. Ik heb het concept opnieuw bekeken met het idee dat ze een levend wezen was en hoe het zou zijn om haar vanuit haar eigen perspectief te fotograferen. Het thema van het existentialisme was vrij duidelijk, omdat het thema van keuze en vrijheid een grote rol speelde in het concept van Judy. Daarnaast speelt feminisme speelt een grote rol in de fotoserie. Het was vooral interessant om te zien hoe een kleine verandering van perspectief emoties als verdriet, vreugde, verlangen, liefde, trots, schaamte en sympathie zichtbaar worden. Lees meer (Engels) 

Happily ever After

Benieuwd hoe het met Judy is? In december 2018 heeft Robert Lang opnieuw haar schoonheid alsook de intimiteit tussen Judy en haar John vastgelegd in ‘Idolatry’ . Ze heeft inmiddels haar plek in de wereld gevonden. Lees meer (Engels) 

“Maybe I will travel and see the great outdoors. I do tire of the city and imagine days spent lying in fields of flowers and gazing at my reflection in crystal waters.” - Judy

Robert-Lang_Emancipation-Judy_1.jpg

Robert Lang

Robert Lang is fotograaf en regisseur, woonachtig in Los Angeles, Californië en oorspronkelijk uit Durban, Zuid-Afrika. Als autodidact heeft hij nooit een formele opleiding voor fotografie  gevolgd. Als eerste opdracht fotografeerde hij Fashion Week London voor The Daily Mail. Over de jaren heen legde hij naast Londen ook Parijs, Paris Couture en New York Fashion Week vast. 

Naast 'The Emancipation of Judy' en 'Idolatry' behoren'Filthy Gorgeous Camden Town' (April 2017)‘Hollywood Walk of Shame’ (June 2018) en short-films 'The Return to the Pleasure Dome' (2017), ‘The Iron Sisters’ en ‘Encore’ (2018) tot zijn oeuvre.

Zijn werk is getoond in uiteenlopende (fashion) magazines, zoals o.a. Metal Magazine, i-D Magazine, Afernyne Magazine, Schön!, V Magazine, Dazed, Hunger, HERO Magazine, American Chordata, High Snobiety, Oyster Magazine en NPR radio. 

Website | Instagram 

MuseumnachtMaasttricht_Judy.png
Robert Lang: Idolatry

Vrijdag 17 April 2020


Klik hier voor meer nieuws over de 5e editie van Museumnacht Maastricht. 

MuseumnachtMaastricht_Campagnebeeld_2020_liggend©Robert Lang, The Emancipation of Judy.png