Vita Behage

Maak kennis met Miss Bus: Vita Behage! Tijdens Museumnacht Maastricht zorgt deze laatstejaars Communication & Multimedia Design (CMD) studente alsook CODE043 coach samen met haar jongeren team ervoor dat onze bezoekers de busrit van hun leven hebben op vrijdag 8 april 2022. 

We stellen haar bij deze graag aan je voor! 

Waar kunnen we jou tegenkomen tijdens Museumnacht Maastricht en wat wil jij in het bijzonder bijdragen aan de nacht?

Je vindt mij tijdens de nacht overal en nergens. Ik hop de hele avond van bus naar bus, van bushokje naar bushokje en weer terug de bus in. Op vrijdag 8 april 2022 wil ik zo veel mogelijk jongeren de kans geven om te kunnen shinen met hun talent, ongeacht of ze aan het begin van hun carrière staan of al bakken met ervaring hebben. 

Welke rol speelt kunst/cultuur in jouw leven, wat inspireert jou vandaag de dag en waarom denk je dat kunst belangrijk is, nu misschien meer dan ooit, specifiek ook voor jongeren?

Zonder kunst en cultuur had ik nu waarschijnlijk nog als een kip zonder kop in Amsterdam gezeten. Krampachtig op zoek naar iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Het heeft mij mijn passie laten vinden en wanneer dat je overkomt merk je dat het opeens voelt alsof je elke dag wind mee hebt, nooit meer voor een dichte spoorboom staat en elke avond je lievelingseten mag eten.

Ik vind het heel inspirerend om van andere makers te horen waarom zij op een dag het huwelijk met een creatief leven aangegaan zijn en hoe dat leidt tot het werk dat zij maken en de verhalen die zij daarmee vertellen. De een schildert, de ander danst of componeert muziek. Wat hun verbindt is een onvoorwaardelijke liefde voor creëren die keer op keer zorgt voor een uniek geluid en een andere kijk op de wereld om ons heen.

Als jongere ben je vaak nog opzoek naar jouw eigen stem, naar jouw eigen manier om een verhaal te vertellen. In een wereld die zo onder druk staat door factoren als klimaatverandering en een pandemie is het geweldig dat jongeren via kunst en cultuur de mogelijkheid krijgen hun kijk hierop te geven. Daarnaast denk ik dat het ook voor veel jongeren een gezonde uitweg is om met deze thema’s om te kunnen gaan en te kunnen verwerken.

Museumnacht Maastricht Vita Behage
Eigen werk, Vita Behage

Het thema van dit jaar is 'Dream The Night Away'. Wat zou jouw droom zijn voor de wereld van morgen en/of de toekomst van kunst?

Mijn droom voor de toekomst van kunst is een bredere blik op wat creativiteit met je doet, zodat het belang ervan niet steeds door de culturele sector aangevochten hoeft te worden. Ik geloof er heilig in dat je als advocaat, verpleger of piloot een net zo creatief leven kan leven als ‘een kunstenaar.’ En nee, hiervoor hoef je niks met een kwast en verf te doen. Het gaat hierbij om het vermogen om nieuwe ideeën of oplossingen te bedenken en het lef om hier vervolgens dan iets mee te doen. Op die manier kan kunst en creatief denken ons hulp bieden in alles dat de wereld voor onze voeten gooit.

Nog een laatste iets, wat je graag nog wil meegeven?

Vind je passie, dan volgt de rest vanzelf.

Wil je als 12-25 jarige ook graag bijdragen, al dan niet aan een ander jongerenproject? Mail Vita of CODE043
Museumnacht Maastricht 2022 Vita Behage

Vita Behage | Maastricht
Website + Instagram

Ik ben 26 jaar oud en vierdejaars student Communication and Multimediadesign (CMD) aan ZUYD Hogeschool. Na heel wat omwegen heb ik bij CMD eindelijk mijn passie gevonden, namelijk creatieve concepten bedenken, grafische vormgeving en illustratie. Vier jaar geleden ben ik verhuist uit het Noorden om eens te proeven aan de Maastrichtse gezelligheid en dat bevalt maar al te goed. Wanneer je niet in de schoolbanken zit, is de kans groot dat je niet van de natuur en cultuur of op een terras zit. Met een biertje. En een kaasplank. Not bad right?

Begin dit schooljaar ben ik begonnen als peercoach bij CODE043. Hier leer ik in de praktijk hoe het is om andere jongeren te coachen bij het waarmaken van hun droomprojecten. Zo begeleid ik hier nu iemand die een film gaat maken over mantelzorgers en iemand die een print studio op wil zetten in Maastricht. Via deze weg ben ik ook in contact gekomen met Museumnacht. Voor dit project ga ik samen met nog meer jongeren werken om bezoekers van Museumnacht de busrit van hun leven te bezorgen.

Over CODE043

Stichting CODE043 is dé jongerenorganisatie van Maastricht, met als doel ervoor te zorgen dat iedere jongere zich thuis voelt in deze stad. Stukje bij beetje bouwen ze samen aan een stad en plek waar jongeren tussen 12 en 25 jaar samen kunnen komen, zichzelf kunnen ontplooien en hun werk zichtbaar is. Sinds 2017 staan ze aan het stuur wat betreft de hop-on hop-on bussen die inmiddels uitgegroeid zijn tot een niet te missen ervaring! 

www.code043.nl