5e editie Museumnacht Maastricht

MuseumnachtMaastricht_Image_2020_SemShayne.jpg
©Sem Shayne

Vrijdag 17 april 2020
19:00 - 01:00 | Afterparty 00:00 - 05:00 

Het belooft een spectaculaire Art Night Out te worden op vrijdag 17 april 2020 in Maastricht. Museumnacht Maastricht barst dan namelijk voor de 5e keer uit haar voegen en zet de stad volledig op z'n kop! 14 Art venues - waaronder voor het eerst ook Theater aan het Vrijthof en Landbouwbelang - brengen op uitzonderlijke wijze de wereld van kunst tot leven en verrassen jong en oud met een once-in-a-night-time programma. 

Geniet met één ticket van spraakmakende collecties, adembenemende performances, fascinerende historische ontdekkingen, indrukwekkende installaties en video-art, spannende soundscapes en cross-overs, workshops, talks, tours, live-music en meer. Het is inmiddels een kunst op zich om alles te ervaren. Gelukkig trakteert Museumnacht Maastricht op een extra uur en openen de deuren al om 19:00!

Life of the Party

Geen enkele Museumnacht Maastricht is hetzelfde! Hoewel we niet te veel willen verklappen, belooft de 5e editie een feest te worden waarvan ieders hart sneller gaat kloppen. Waar we in 2019 nog Los(t) in Space gingen en ver-van-je-bed-shows je tot in het oneindige lanceerden, draaien we in 2020 het vizier ondersteboven en zoeken we het dichter bij (t)huis. Verwacht een avond waar je de diepte in kan duiken en jouw gedachten en gevoelens voor kunst alsmede actuele onderwerpen als identiteit, verandering en intimiteit op geheel eigen wijze kan ontdekken en verkennen. Op vrijdag 17 april 2020 gaat Museumnacht Maastricht in ieder geval all-in en schudden de venues als een hypnotiserende hartslag – die voelbaar is door de hele stad -  je zintuigen wakker. 

Het jubileum-programma verschijnt vanaf februari 2020 online. Houd de website en social media in de gaten voor updates. Wil je jezelf tijdens het wachten alvast onderdompelen in de wereld die Museumnacht Maastricht heet? Blik dan terug op de editie van 2019!

Zorg dat je tijdig je ticket hebt, zodat je er weer bij kunt zijn, want op = op!
MuseumnachtMaastricht_compilatie.png

Back in the Nights 

Museumnacht Maastricht bewijst na vier spraakmakende edities allesbehalve een eennachts-vuurvliegje te zijn. Wat in 2016 vanuit tien venues als een nachtelijk avontuur begon, is inmiddels getransformeerd tot een alom geliefde, jaarlijkse ontmoeting met kunst en elkaar, die een avond lang de stad op memorabele wijze inkleurt en verbindt. Niet alleen de (inmiddels) 14 art venues en alle betrokken medewerkers, maar ook diverse culturele partners, ruim 150 gevestigde (inter-)nationale namen en lokaal talent, vele vrijwilligers en jongeren kijken elk jaar er naar uit om hun steentje bij te kunnen dragen. 

Stichting Museumnacht Maastricht: "In een wereld waarin het lijkt dat we liever muren willen bouwen - zij het digitaal of in real-life – zetten we deze jubileum editie de spotlight op waar Museummacht Maastricht voor staat: de universele taal en verbindende kracht van kunst. Kunst kan - als protest, stem en reactie op deze turbulente tijden - als geen ander tonen, vertellen en laten voelen wat er in de mens omgaat en dat we niet bang hoeven te zijn voor verandering, voor het onbekende, of voor een ander. Iets waar we nu wellicht meer dan ooit behoefte aan hebben."  

Waar is het feestje? Hier is het feestje!

Hoewel heel Maastricht licht lijkt te geven tijdens Museumnacht Maastricht barst het feest pas echt los op deze locaties: Boekhandel Dominicanen, Bonnefanten, Brouwerij Bosch, Bureau Europa, Centre Céramique, Drukkunstmuseum, Lumière Cinema, Marres, Museum aan het Vrijthof, Natuurhistorisch Museum Maastricht, Jan van Eyck Academie & B32 en de Muziekgieterij (Afterparty). Daarnaast verrijken Landbouwbelang en Theater aan het Vrijthof voor het eerst de line-up van Museumnacht Maastricht in 2020. Theater aan het Vrijthof heeft in huis niet alleen VIA ZUID, maar o.a. ook de veelbelovende dansvoorstelling The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker (winnaar van de prestigieuze Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2019'). Lees meer

Jouw nacht

Museumnacht Maastricht staat inmiddels bekend om het sfeervolle en indrukwekkende programma, die iedereen lijkt te raken: jong en oud, cultuurliefhebbers en levensgenieters, art rebels en theaterfanaten, wereldse Maastrichtenaren en lokale Europeanen, vroege nachtvogels en tot-in-de-late-uurtjes-feestvierders. Wil je vrijdag 17 april 2020 zo min mogelijk missen en maximaal van de nacht genieten? Stel dan je eigen route vooraf samen! Hoe? Bekijk t.z.t. het programmaoverzicht en geef de activiteiten die jij zeker niet wil missen een hartje. Je vindt vervolgens online dan al jouw favorieten terug, in een lijst én op een kaartje! Easy-peasy! 

Of je nu zingt, danst, vecht, huilt, bidt, lacht, schreeuwt of bewondert, dat laten we volledig aan jou over. Als je het maar voelt en viert tijdens Museumnacht Maastricht!

 MM20_Campagne_Staand_Web_©Robert Lang, The Emancipation of Judy.jpg

Can you believe we are all made of stars? - Judy 

Dit jaar siert niemand minder dan Judy, vastgelegd door fotograaf Robert Lang (Los Angeles), de cover van Museumnacht Maastricht. Judy - die door de wereld alleen gezien en behandeld wordt als een opblaaspop, als een geseksualiseerd bezit en een product van kapitalisme - wilt zich net als iedereen graag normaal en gewenst voelen alsmede de wereld verder ontdekken. Maastricht kan ze in ieder geval van haar lijst afvinken! Lees meer 

Afterparty

Geen verjaardagsfeest zonder een knallende afterparty! Van 00.00-05.00 uur (<18 jaar tot 03.00 uur) kun je in de Muziekgieterij het Museumnachtbraken voortzetten en je party-moves tonen op de beats van de dj's van Soto Club. Tickets voor de afterparty zijn gelimiteerd beschikbaar en verkopen naar verwachting ook dit jaar weer uit, dus wees er op tijd bij.

Tickets & toegang 

Klik hier voor overzicht prijzen >

Kinderen t/m 15 jaar hebben dit jaar gratis toegang tot Museumnacht Maastricht (m.u.v. afterparty)! 

Na Museumnacht Maastricht kun je t/m 31 mei 2020 je polsbandje inruilen voor één gratis herhaalbezoek bij Bonnefanten, Bureau Europa, Marres, Museum aan het Vrijthof of Natuurhistorisch Museum Maastricht.   Geldig t/m 31 mei 2020.

Hop-On Hop-Off

Museumnacht Maastricht belooft wederom een avondje uit tot ware kunst te verheven! Lopen is de beste manier. Fietsen is ook goed. Maar er rijden ook speciale hop-on hop-off Museumnacht-bussen i.s.m. Arriva Touring en CODE043, die je niet alleen gratis van A naar B brengen, maar ook al onderweg voor het nodige a(rt)musement zorgen. Tip: vergeet door alle gezelligheid vooral niet uit te stappen!

Zonder U geen Kunst

Museumnacht Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Museumvereniging, Elisabeth Strouven Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting FSI en RSM. Lees meer