Here We Are: vrijdag 22 oktober 2021

Noteer in je agenda alvast een ‘Save the Night’ op vrijdag 22 oktober 2021, want dan zet Museumnacht Maastricht haar tanden eindelijk weer in een smaakvolle Art Appetizer. 

<Afbeelding (ID 1855) bestaat niet>
Museumnacht Maastricht Art Appetizer


Hoewel menigeen inmiddels snakt naar een ‘All Out, Art Night Out’, is Museumnacht Maastricht zich er maar wat van bewust dat dit niet alleen geldt voor liefhebbers van de Nacht. Van unieke ontmoetingen tijdens de Nederlandse Dansdagen en vrije dansmomenten in de Muziekgieterij tot sfeervolle filmavonden bij Lumière: de gehele kunstwereld en het nachtleven kijken hoopvol ernaar uit om eindelijk weer hun passie te kunnen delen met een live publiek. Museumnacht Maastricht kiest daarom ervoor om op vrijdag 22 oktober met 'Here We Are' vooral een zo inclusief en krachtig mogelijk lichtpunt aan de culturele horizon te plaatsen alsook op symbolische wijze de spotlight te zetten op de (veer)kracht van kunst, het belang van samenwerken en het talent dat door de 1,5 meter realiteit nog niet het daglicht heeft mogen zien. En de jubileumballonnen, verjaardagslingers en feestconfetti? Die bewaart Museumnacht Maastricht nog even op zolder - en wel tot vrijdag 8 april 2022. 

Stichting Museumnacht Maastricht: "Hoewel talrijke virtuele en hybride opties de revue hebben gepasseerd en de nacht maar wat graag uitpakt, overheerst vooral het besef hoe onvervangbaar de fysieke ontmoeting met kunst en cultuur is én hoe erg iedereen verlangt naar die tastbare momenten van verbondenheid, verwondering, intimiteit, spontaniteit en ontroering. Niet alleen de interactie tussen kunst en het publiek wordt gemist, ook de face-to-face gesprekken met mede-cultuurmakers en collega's. Museumnacht Maastricht zou Museumnacht Maastricht dan ook niet zijn om alles op alles te zetten – en in dit geval alles los te laten - om die waardevolle ontmoeting met kunst, cultuur, de stad, de nacht en elkaar te realiseren op vrijdag 22 oktober 2021. Hoe de nacht er precies uit gaat zien weten we nog niet, maar een ding is zeker, we zullen er zijn. Zoals iedereen inmiddels gewend is van Museumnacht Maastricht: verwacht vrijdag 22 oktober 2021 niks (normaals) behalve alles (anders)!  

<Afbeelding (ID 1854) bestaat niet>

De Nacht Geeft Zich Bloot

Geen enkele Museumnacht Maastricht is hetzelfde, maar dat geldt meer dan ooit voor vrijdag 22 oktober 2021. De nu nog onbekende COVID-19 realiteit, veiligheidsrichtlijnen en 1,5 meter maatregelen voor het najaar zorgen ervoor dat 'Onder Voorbehoud' eerder regel dan uitzondering is. Echter, één gegeven blijft wel als een paal boven water staan; Museumnacht Maastricht is niet bang om buiten de lijntjes te kleuren, comfortzones te doorbreken, te experimenteren en tradities los te laten. In plaats van zich blind te staren op dat wat (niet) mogelijk, haalbaar, wenselijk of normaal is, omarmt Museumnacht Maastricht het onbekende en geeft zich volledig bloot. Eenmalig gestript van extra elementen als verlichting, bussen, drukwerk en advertenties gaat Museumnacht Maastricht back-to-basics om het culturele speelveld alle ondersteuning, vrijheid en ruimte te geven om samen de deuren wagenwijd open te zetten op vrijdag 22 oktober 2021!

Stichting Museumnacht Maastricht: "In plaats van focus en financiering weg te leiden daar waar en bij wie het nu het meeste nodig is, kiest de organisatie bewust voor de uitdaging om al het bekende en comfortabele los te laten. Met een eenvoudige, in het oog springende en voor de nacht herkenbare gele 'kunsttegel' als iconische verbinding, een multi-inzetbare online timetable, de aanwezige infrastructuur én een open uitnodiging voor 22 oktober 2021, wilt Museumnacht Maastricht zoveel mogelijk krachten bundelen om cultureel Maastricht een avond lang te laten stralen. Hiermee zetten we tevens een Art Appetizer op het menu om goed de smaak te pakken te krijgen voor hét jubileum-uitpakmoment van Museumnacht Maastricht op vrijdag 8 april 2022." 

Ontmoet kunst, de stad, elkaar,
en de nacht in een ander licht. 

Niets is zeker, behalve dat de nacht er zal zijn - nu meer dan ooit - voor die waardevolle ontmoeting met kunst, de stad en elkaar op vrijdag 22 oktober 2021! Hoe het programma eruit gaat zien, van hoe laat en tot welke avondklok, hoe intiem of groots het wordt, welke art venues, culturele partners en (lokaal) talent definitief mee kunnen doen en waarvoor je wel of niet tickets of timeslots moet reserveren, wordt minimaal vastgelegd om maximaal mee te kunnen bewegen met wat kan en veilig is.

Samen UIT

De nacht kan inmiddels rekenen op de hARTslag van o.a. B32, Boekhandel Dominicanen, Bonnefanten+Young Office, Brouwerij Bosch, Bureau Europa, Centre Céramique, Lumière Cinema, Marres, Muziekgieterij/Linke Soto, Natuurhistorisch Museum Maastricht en The Student Hotel. Niet alleen de art venues, maar diverse culturele partners zoals de Nederlandse Dansdagen, Conservatorium Maastricht, Jazz Maastricht, Opera Zuid, CMD – Maastricht Institute of Arts – Zuyd Hogeschool, SALLY Dansgezelschap Maastricht, Viewmaster Projects, VIA ZUID & Toneelgroep Maastricht alsook lokaal talent, jongeren en vrijwilligers hebben zich gemeld om te kijken hoe zij hun steentje bij kunnen dragen aan dit gezamenlijke avon(d)tuur. 

Wil je weten hoe, waar, hoe lang, met wie en op welke wijze Museumnacht Maastricht licht zal geven op vrijdag 22 oktober 2021? Houd dan de website en social media in de gaten. Het programma zal naar verwachting vanaf midden september online te bewonderen zijn.

<Afbeelding (ID 1858) bestaat niet>


Of je nu zingt, danst, vecht, huilt, bidt, lacht, schreeuwt of bewondert, daar laten we iedereen vrij in. Als de nacht je maar raakt, verbindt en omarmt op vrijdag 22 oktober 2021!

Onze dank is groot!

Museumnacht Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door de steun en flexibiliteit van vele partners en leveranciers, in het bijzonder tijdens COVID-19. Een handje-klap voor o.a. Gemeente Maastricht, Museumvereniging, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting FSI, Zuiderlicht, Jump The Gap, Arriva Touring, Centercom, CODE043, DEMO Productions en vele anderen > 

 

MuseumnachtMaastricht_compilatie.png