Over Museumnacht Maastricht

Museumnacht Maastricht is een initiatief van B32, Boekhandel Dominicanen, Bonnefanten, Brouwerij Bosch, Bureau Europa, Centre Céramique, Drukkunstmuseum, Fotomuseum aan het Vrijthof, Jan van Eyck Academie, Landbouwbelang, Lumière Cinema, Marres, Muziekgieterij, Natuurhistorisch Museum Maastricht, The Student Hotel Maastricht, Theater aan het Vrijthof en VIA ZUID. De volgende editie vindt plaats op vrijdag 14 april 2023. 

Doelstelling

Het doel van de initiatiefnemers is om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken en te verbinden met musea en culturele instellingen in de Limburgse hoofdstad. Hiermee draagt Museumnacht Maastricht bij aan de verdere verbetering van het kunst- en cultuurklimaat van de stad en de regio.

Uitgebreide terugblik 20222019 - 2018 - 2017 - 2016

2016: eerste editie

De allereerste Museumnacht Maastricht vond plaats op vrijdag 15 april 2016. Tien art venues in Maastricht openden toen een avond lang hun deuren voor het publiek: Bonnefanten, Bureau Europa, Boekhandel Dominicanen, Marres, Museum aan het Vrijthof, Natuurhistorisch Museum, Drukkunstmuseum en de Jan van Eyck Academie. Daarmee vormde het evenement tevens de aftrap van de Nationale Museumweek 2016.

Groei van het evenement

Na het grote succes van de eerste editie vond op 7 april 2017 opnieuw de Museumnacht Maastricht plaats. Dat jaar werden vier nieuwe locaties verwelkomd tot de Museumnacht Maastricht familie: Muziekgieterij, Lumière Cinema, Brouwerij Bosch en Museum Sjoen Limburg.

Op vrijdag 13 april 2018 was de 3e editie van Museumnacht Maastricht een feit. En dat was alles behalve een dag vol ongeluk. Ruim 4.000 art lovers genoten van een gelukzalig Art Night Out programma en ontdekten een kant van Maastricht die zij nog niet eerder hebben mogen ontmoeten. Na wederom een uitzonderlijke avond op vrijdag 12 april 2019 - waar ruim 4.500 art lovers alsmede de hele stad Los(t) in Space ging met een out-of-this-world line-up - stonden alle ogen gericht op het 5-jarig jubileum op 17 april 2020. COVID-19 gooide helaas roet in dát feestje. Op vrijdag 22 oktober 2021 kon Museumnacht Maastricht met 1.500 cultuurliefhebbers alvast haar tanden zetten in een tussentijdse Art Appetizer. Op vrijdag 8 april 2022 was het dan eindelijk écht zover - 1.092 dagen later dan gepland - de 5e editie van Museumnacht Maastricht. En wat een nacht was dat! Met een record aantal deelnemende venues en partners alsook bezoekers (meer dan 5.000!) werd de stad Maastricht wakker gekust door kunst, cultuur en feestgedruis. 

Op naar de 6e editie: 14 april 2023

We maken ons inmiddels op voor onze 6e editie op vrijdag 14 april 2023! 

Stichting Museumnacht Maastricht

De initiatiefnemers van Museumnacht Maastricht opereren gezamenlijk vanuit de Stichting Museumnacht Maastricht. De stichting heeft een culturele ANBI-status.

Onbezoldigd bestuur 

  • Peggy van Sebillen, directeur Zuiderlicht is voorzitter 
  • Ton Harmes, directeur Dominicanen is penningmeester 
  • Valentijn Byvanck, directeur Marres is secretaris 
  • Corrien Derksen, hoofd collecties & presentaties Centre Céramique is bestuurslid

Project Director, Janne Baetsen, Jump the Gap 

Download de akte van oprichting met doelomschrijving.
Download hier het balans-overzicht van de Stichting.

KvK: 64800075 | RSIN: 855853955

Museumnacht Maastricht hanteert de Code Cultural Governance, de Code Diversiteit en Inclusie en de Fair Practice Code en past deze toe. Museumnacht Maastricht wordt gesteund door de Gemeente Maastricht, en vele vrienden, partners en vrijwilligers >>

Museumnacht-Maastricht-Stichting

Geen Museumnacht zonder deze kanjers!

Museumnacht Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van sponsoren & partners


Download hier het verslag van 2022!