Over Museumnacht Maastricht

Museumnacht Maastricht is een initiatief van o.a. Boekhandel Dominicanen, Bonnefanten, Code043, Brouwerij Bosch, Bureau Europa, Centre Céramique, Hoge Fronten, Jan van Eyck Academie, Fashionclash, Landbouwbelang, Lumière Cinema, Marres, Museum aan het Vrijthof, Muziekgieterij, Natuurhistorisch Museum, Nederlandse Dansdagen, SALLY Dansgezelschap Maastricht, Theater aan het Vrijthof, Toneelgroep Maastricht, Transport Artspace and VIA ZUID. 

Doelstelling

Het doel van de initiatiefnemers is om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken en te verbinden met musea en culturele instellingen in de Limburgse hoofdstad. Hiermee draagt Museumnacht Maastricht bij aan de verdere verbetering van het kunst- en cultuurklimaat van de stad en de regio.

Uitgebreide terugblik 20222019 - 2018 - 2017 - 2016

2016: eerste editie

De allereerste Museumnacht Maastricht vond plaats op vrijdag 15 april 2016. Tien art venues in Maastricht openden toen een avond lang hun deuren voor het publiek: Bonnefanten, Bureau Europa, Boekhandel Dominicanen, Marres, Museum aan het Vrijthof, Natuurhistorisch Museum, Drukkunstmuseum en de Jan van Eyck Academie. Daarmee vormde het evenement tevens de aftrap van de Nationale Museumweek 2016.

Groei van het evenement

Na het grote succes van de eerste editie vond op 7 april 2017 opnieuw de Museumnacht Maastricht plaats. Dat jaar werden vier nieuwe locaties verwelkomd tot de Museumnacht Maastricht familie: Muziekgieterij, Lumière Cinema, Brouwerij Bosch en Museum Sjoen Limburg.

Op vrijdag 13 april 2018 was de 3e editie van Museumnacht Maastricht een feit. En dat was alles behalve een dag vol ongeluk. Ruim 4.000 art lovers genoten van een gelukzalig Art Night Out programma en ontdekten een kant van Maastricht die zij nog niet eerder hebben mogen ontmoeten.

Na wederom een uitzonderlijke avond op vrijdag 12 april 2019 - waar ruim 4.500 art lovers alsmede de hele stad Los(t) in Space ging met een out-of-this-world line-up - stonden alle ogen gericht op het 5-jarig jubileum op 17 april 2020. COVID-19 gooide helaas roet in dát feestje.

Op vrijdag 22 oktober 2021 zorgde Museumnacht Maastricht ervoor dat 1.500 cultuurliefhebbers alvast haar tanden konden zetten in een tussentijdse Art Appetizer om vervolgens op vrijdag 8 april 2022 - 1.092 dagen later dan gepland - eindelijk samen onze 5e editie te vieren. En wat een nacht was dat! Met een record aantal deelnemende venues en partners alsook bezoekers (meer dan 5.000!) werd de stad Maastricht wakker gekust door kunst, cultuur en feestgedruis. 

Op vrijdag 14 april 2023 vond de 7e editite plaats. Dit jaar deden 14 locaties mee met hun lopende exposities en speciaal voor Museumnacht samengestelde programma's. Qua bezoekersaantallen overtrof de nacht alle eerder georganiseerde edities wat wederom beweed hoe belangrijk het is om kunst & cultuur jaarlijks voor een zeer breed en divers publiek op de kaart te zetten!

Op naar de 8e editie: 19 april 2024


Stichting Museumnacht Maastricht

Museumnacht Maastricht opereert vanuit de Stichting Museumnacht Maastricht. De stichting heeft een culturele ANBI-status.

Onbezoldigd bestuur 

  • Peggy van Sebillen, directeur Zuiderlicht is voorzitter 
  • Ton Harmes, directeur Dominicanen is penningmeester 
  • Wim Hupperetz, directeur Centre Ceramique is secretaris 
  • Rosa van der Flier, productieleider Marres is bestuurslid

Download de akte van oprichting met doelomschrijving.
Download hier het balans-overzicht van de Stichting.

KvK: 64800075 | RSIN: 855853955

Museumnacht Maastricht hanteert de Code Cultural Governance, de Code Diversiteit en Inclusie en de Fair Practice Code en past deze toe. 

Museumnacht-Maastricht-Stichting

Geen Museumnacht zonder deze kanjers!

Museumnacht Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van sponsoren & partners